Loading
welkom

Mijn eerste artikel in Photofacts

Timmerman werkplaats zaagmachine zaagsel

Vakmanschap is Meesterschap

zondag 30 juli 2017, door  . Ik heb als eindopdracht voor de fotovakschool een drietal foto’s gemaakt met als thema: ‘ambachten’. Het onderwerp spreekt me erg aan omdat ik het mooi vind dat er nog dingen met de hand worden gemaakt. Soms met behulp van elektrisch gereedschap.

Flitstechnieken met reportageflitser

De concentratie van de personen, die echt aan het werk zijn, heb ik geprobeerd vast te leggen in de foto’s. Bij alledrie de foto’s heb ik een opzetflitser gebruikt. Het vergt behoorlijk wat ervaring om hiermee op een subtiele manier in te flitsen, dus zonder dat je kan zien dat er überhaupt een flitser gebruikt is.
Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je er leuke, creatieve dingen mee uithalen zoals ik bij onderstaande foto’s geprobeerd heb te doen.
Meestal flits ik op TTL (Through The Lens) en per geval pas ik met + of – de flitsintensiteit aan. Ik begin altijd met wat test-flitsen om te kijken wat het resultaat is.

Ik heb los van de camera geflitst en heb een statief voor de flitser gebruikt. Als daar te weinig ruimte voor was heb ik de flitser ergens op gezet.
Ook heb ik geprobeerd met de flitser de persoon een beetje ‘in de spotlight’ te zetten. Daarom heb in alle drie de gevallen geen omnibounce kapje gebruikt.
Met zo’n kapje krijg je een bredere lichtbundel, maar dat was hier juist niet de bedoeling. Ik heb ook niet indirect geflitst.

Negen van de tien keer fotografeer ik in de M-stand en stuur ik bij tot ik het resultaat krijg wat ik wil bereiken. Ik neem nooit (automatische) instellingen van de camera over.

Timmerman

Camera-settings: ISO 100, f/5.6, 1/100e seconde.
Met een reportageflitser heb ik vanaf links geflitst om zo het zaagsel op te laten lichten.

Timmerman

Kunstenaar

Camera-settings: ISO 100, f/2.8, 1/40e seconde.
Met de reportageflitser die buiten stond, heb ik van links uit geflitst door het glasgordijn heen.

Kunstenaar

Stoelvlechter

Camera-settings: ISO 100, f/4, 1/60e seconde.
Geflitst door de rugleuning van het stoeltje waardoor een mooi effect ontstaat.

Stoelvlechter

Over de auteur

Ik heb de fotovakopleiding aan de Fotovakschool afgerond en wil me verder gaan specialiseren in portretfotografie. Ik heb een vrij brede interesse en woon op het platteland van Oirschot (Noord-Brabant), alwaar ik veel natuurschoon vastleg. Daarnaast doe ik ook veel aan macrofotografie.

Klik op onderstaande link om naar het originele artikel te gaan.

https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/inspiratie/vakmanschap-is-meesterschap.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *