Loading
welkom

De blauwe hei kikker

Blauwe hei kikker

5 tips voor het fotograferen van de blauwe hei kikker

Zondag 25 maart organiseerde Mari de Bijl van Brabants Landschap de blauwe hei kikker -excursie voor beschermers van Brabants Landschap.

Yvonne Vloemans, normaliter professioneel portret fotograaf, nam hier samen met een enthousiast groepje wandelaars/fotografen aan deel. Ze gingen op zoek naar de wonderlijke blauwe hei kikker. In dit artikel 5 tips voor het fotograferen van dit bijzondere natuurverschijnsel.

Na een eerdere mislukte poging de blauwe hei kikker te spotten, hadden ze nu dan eindelijk geluk. Het beestje staat op de rode lijst. De hei kikker is slechts een korte tijd te zien en het mannetje kleurt tijdens de paartijd blauw om de vrouwtjes te imponeren.

Blauwe kikkers

De natuur is wonderlijk en grillig. Sommige momenten zijn zo mooi en uniek, dat veel fotografen staan te popelen om ze te vereeuwigen. Zo ook het fenomeen van de blauwe hei kikker. Het mannetje van de heikikker kleurt in het vroege voorjaar knalblauw onder invloed van hormonen.

Na een week van voortplanting kleurt hij weer bruin net zoals zijn vrouwelijke soortgenoten.

Voor deze excursie hield Brabants Landschap vele fora, waarnemingssites en de website van Ravon in de gaten, maar ze kregen nog geen enkel signaal van blauwe kikkers, hoewel de voortplanting al wel was begonnen.

1. Waar en wanneer?

Je treft de heikikker aan in natte bos- en natuurterreinen op zand- en veengrond. Normaal is hij bruin met vlekken op zijn rug. Tijdens de paartijd, rond eind maart, kleurt het mannetje blauw. Hoe blauwer hij wordt, hoe aantrekkelijker het vrouwtje hem vindt.

Je moet heel snel zijn, want de blauwe tint duurt maar een paar dagen. De Heikikker maakt een een gedempt, blaffend geluid, waardoor je hem op een afstand al kunt horen. Omdat hij zo schuw is, is hij echter moeilijk te spotten. Ook kleuren ze niet allemaal elk jaar even blauw.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het meeste werk en heel belangrijk. Je moet de beestjes zien te vinden. Houdt daarom forums op in de gaten of kijk op Waarneming.nl. Bestudeer het gedrag van de heikikker en kijk wanneer ze actief zijn.

Ga niet vroeg in de ochtend op pad, dan zijn de kikkers nog niet actief. Als het zonnig en warm is zijn ze het actiefst. Mooie voorjaarsdagen zijn dus perfect. Draag bij voorkeur waterdichte en warme kleding omdat het leefgebied van de kikkers nat en drassig is.

3. Objectief

Om de blauwe heikikker goed in beeld te brengen heb je een lichtsterk telezoom-objectief nodig. Met een flink aantal millimeters, dus bijvoorbeeld een 70-200 millimeter objectief. Dan hoef je niet dichtbij te komen en schrik je de kikker niet af.

Zo’n lichtsterk objectief met veel millimeters kan natuurlijk erg zwaar zijn. Een statief dat laag bij de grond kan is in dit geval erg handig. Je kunt zo je armen ontlasten en je gemakkelijker installeren op een plekje in de buurt van de diertjes.

Als je dit niet hebt, kan een pittenzak ook uitkomst bieden. Daar kun je je lens goed stabiel op leggen.

Blauwe heikikker
Foto: Yvonne Vloemans. ISO100 f/5 1/640

4. Instellingen

Om alle aandacht naar de blauwe hei kikker te laten gaan moet je zorgen voor een kleine scherptediepte. Gebruik dus een open diafragma (laag getal) van bijvoorbeeld f/4.

De heikikkers kunnen snel verdwijnen als ze je in de gaten krijgen, dus hou je sluitertijd aan de snelle kant. Om bewegingsonscherpte te voorkomen kun je als vuistregel aanhouden dat je brandpuntsafstand ook je minimale sluitertijd is om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Dus bij een 200 millimeter objectief, kun je het beste op 1/200 seconde fotograferen of zelfs nog sneller.

Houd je ISO-waarde laag, zeker omdat je overdag fotografeert. Zo voorkom de kans op overbelichte foto’s en ruis.

5. Geduld

Laat je leiden door het unieke geluid van de kikker, zo vind je de plek waar ze zitten. Nader voorzichtig zodat je ze niet afschrikt, het zijn schuwe beestjes.

Als je eenmaal een mooie plek gevonden hebt, installeer je daar dan en wacht op het perfecte moment. Je zult vaak lang moeten wachten op een mooie kans, maar geduld is een schone zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *