Kermis Oirschot

Kleurrijk artikel Photofacts

Kermis Oirschot

7 tips voor het maken van foto’s op een kermis

maandag 26 februari 2018, 20:02 door | 2,462x gelezen | Als je niet op vakantie gaat biedt ons eigen land ook allerlei mogelijkheden om leuke foto’s te maken. Eén van die mogelijkheden is het fotograferen van de kermis.

De lichtjes, de mensen en de snel bewegende attracties zorgen voor de nodige uitdaging, maar kunnen kleurrijke sfeerbeelden opleveren.

Als je op een kermis fotografeert kun je eens lekker gaan oefenen met verschillende instellingen, standpunten en onderwerpen. Je moet op veel dingen letten bij kermis-fotografie. In dit artikel 7 tips:

Kermis Oirschot - botsautos
f/13, 1 sec, 100 ISO

1. Statief

De foto’s zijn gemaakt tijdens de kermis in Oirschot. Om deze foto’s te maken heb je een statief nodig om met lange sluitertijd een goed en scherp resultaat te krijgen. Bij de foto met de botsauto’s heb ik ook in en uit gezoomd om een speciaal effect te krijgen.

Bij een langere sluitertijd en gebruik van een statief krijg je natuurlijk alleen de niet-bewegende onderwerpen scherp op de foto. Maar daardoor is het juist leuk om te proberen vormen te maken met het licht, bij ronddraaiende attracties kun je zo bijvoorbeeld lichtsporen vastleggen die een cirkel vormen in je beeld. Eigenlijk ben je dan aan het lightpainten.

2. Camera-instellingen

Het moeilijkste onderdeel van kermis-fotografie is het instellen van de juiste belichting. De camera zal de omstandigheden lichter inschatten, door de vele knipperende lichtjes. Het resultaat is dan al snel een te donkere foto.

Daarom is het aan te raden om de foto een beetje over te belichten (één of twee stops), zodat je niet alleen lichtstipjes te zien krijgt, maar de complete (contouren van de) attractie mooi verlicht in beeld komt. Bij mijn eigen foto’s heb ik dat niet toegepast, het is meer een algemene tip.

Check op je histogram, na het maken van de foto of je ook uitgebeten delen hebt. Let hierbij wel op dat er geen grote delen van je foto overbelicht raken.

Kermis Oirschot - breakdance
f/20, ISO 100, 1,6 sec.

Het is belangrijk om met klein diafragma (groot getal) te fotograferen anders kom je niet aan een lange sluitertijd. Maar dat kan natuurlijk per situatie anders zijn.Omdat de attracties veel verschillende bewegingen maken is iedere foto weer helemaal anders. Dus is het goed om te spelen met de sluitertijd en diafragma.Het is belangrijk om ISO zo laag mogelijk te zetten. In mij geval was dat ISO 100. Dit om geen ruis te krijgen en met een hogere ISO wordt je sluitertijd natuurlijk ook korter. Het is ook uitproberen welke sluitertijd bij welke attractie het best tot zijn recht komt.

3. Manual-modus

Als je in de manual-modus van je camera fotografeert, kun je zelf bepalen hoeveel licht er op je sensor valt en makkelijker spelen met je sluitertijd. Wil je bijvoorbeeld een bewegende draaimolen fotografen? Dan heb je een andere sluitertijd nodig dan wanneer je iets wil bevriezen.

4. Het tijdstip

Het mooiste moment om de kermis te fotograferen is in het blauwe uur. Hier is de lucht nog niet helemaal zwart, maar hangt er nog een blauwe gloed in de lucht. Hierdoor komt er meer dynamiek in je foto’s, door een lucht waar nog details in te zien zijn.

Net na zonsondergang is de kermis op zijn mooist. De lucht krijgt tijdens deze periode namelijk een diepblauwe kleur en de lichtjes zijn beter zichtbaar.

5. Objectief

Een groothoekobjectief is het gemakkelijkst om mee te fotograferen op een kermis. Op deze manier heb je de mogelijkheid om een attractie in zijn geheel vast te leggen en om beweging en statische delen te combineren in één beeld.

6. Standpunt

Het is het beste om verschillende standpunten uit te proberen. Zweefmolens zijn bijvoorbeeld mooi te fotograferen vanuit laag standpunt met groothoeklens en bij sommige attracties is het juist erg mooi om slechts één detail vast te leggen.

Bij rustigere attracties zou je zelfs kunnen vanuit de attractie zelf kunnen fotograferen.

Kermis Oirschot - breakdance

f/16, ISO 100, 2,5 sec.

7. Nabewerking

De foto’s zijn wel wat nabewerkt Camera Raw van Adobe om de kleuren wat meer te laten spreken. Het (locale) contrast en de verzadiging en levendigheid zijn wat verhoogd. Ook heb ik de hooglichten iets terug gebracht.

Over de auteur

Ik heb de fotovakopleiding aan de Fotovakschool afgerond en wil me verder gaan specialiseren in portretfotografie. Ik heb een vrij brede interesse en woon op het platteland van Oirschot (Noord-Brabant), alwaar ik veel natuurschoon vastleg. Daarnaast doe ik ook veel aan macrofotografie.

Klik op onderstaande link om naar het origineel artikel te gaan.

https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/7-tips-voor-het-maken-van-fotos-op-een-kermis.asp?utm_source=reply&utm_medium=email&utm_campaign=artreply

Hit enter to search or ESC to close